(Rhipicephalus spp.)

 

Habitats
De teek leeft in het wild, de weilanden, het bos, de wetlands. De ecologische voorkeuren variëren van de ene soort naar de andere.

Indeling
Teken zijn mijten met ongeveer 850 soorten in de wereld, verdeeld in drie families
1 °: Ixodidés: harde tikken, 670 bekende soorten
2 °: Argasidés: zachte teken, 180 bekende soorten
3 °: Nuttalliellidés: 1 bekende soorten

Levensstijl 
Alle teken zijn bloedzuigende, en dus potentieel vector ziekten. Niettemin hebben slechts een paar een echt medisch belang, wegens de menselijke of veterinaire pathologie die zij veroorzaken. Ze zenden ongeveer 30 pathogene agentia, zowel virussen, bacteriën, protozoa en nematoden. Ixodes Riccinus is de meest voorkomende soort in onze regio's, het is in staat om te voeden met reptielen, alsmede op vogels of zoogdieren. Het accepteert meer dan 300 soorten hosts. Het is ook waarschijnlijk mensen aan te vallen. Hij leeft in vochtige ondergroei; Zijn aanwezigheid is niet alleen gekoppeld aan specifieke plantengroepen, maar ook aan die van wilde of huisdieren. De toevallige invoer thuis, door een hond of kleding is niet aanwezig een groot risico van transmissie voor de bewoners. Inderdaad, als de luchtvochtigheid is minder dan 70%, zal het uitdrogen en sterven. Teken niet over belangrijke middelen van reizen, ze besteden het grootste deel van hun tijd overleven op de grond, te wachten om een gastheer te ontmoeten op hun gemak. Ze hebben een strategie ontwikkeld van Remote sensing, wanneer de teek de aanwezigheid van een host waarneemt, is het geactiveerd om naar de uitkijk op de top van een takje, en bij de passage van de laatste, vastklampt aan het leder van het individu.

Kweek cyclus
De evolutionaire cyclus vindt plaats in drie fasen

1 °: van het ei ontwikkelt een larve nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Na het instellen van een paar dagen om zijn gastheer langzaam kloof zelf met bloed, ze valt op de grond, verteert en vervolgens gesmolten te transformeren…..

2 °: in een nimf met een lengte van ongeveer 1 mm op een lege maag en 2 mm tevreden. De tweede maaltijd van het bloed zal worden genomen in dezelfde omstandigheden van de duur, te Gorge en vervolgens te ontkoppelen….

3 °: volwassen Rui van 3 tot 4 mm. Het vrouwtje na de paring, zal nog steeds te Gorge op het bloed, tot de grootte van een erwt, die zal toelaten om te leggen van 1000 tot 15000 eieren, afhankelijk van de soort en de hoeveelheid bloed ingenomen, voor het drogen en sterven. (bronnen: ifrance en Nantes veterinaire bibliotheek voorbeelden)